Heb je dit al eens geprobeerd op de BBQ?

Hij speelt een steeds grotere rol in ons leven: de BBQ. Steeds meer mensen hebben er eentje in huis, of in de tuin, beter gezegd. En deze komt lang niet alleen meer op de mooiste, zonnigste dagen van het jaar tevoorschijn. Nee, we zien de BBQ steeds meer als een manier om ons vlees te bereiden, op welk moment van het jaar dan ook. Daarbij gaat het nog steeds vaak om het vlees dat we allemaal wel kennen, en dat we al zo lang we ons kunnen heugen op de BBQ leggen: kipfilet, speklap, hamburger en worst. Maar steeds vaker kiezen we ook voor iets heel anders. Voor grote stukken vlees, zoals brisket, die een bijzondere manier van bereiden vereisen. Wat ligt er dit jaar bij jou op de BBQ? Ga je weer voor de hamburgers en de speklapjes, of kies je dit keer voor iets anders, en bereid je een pulled pork uit procureur?

Soms kiezen we voor gemak

Voor veel mensen heeft het gebruiken van de BBQ iets feestelijks. Je ziet het vaak gebeuren op de eerste mooie dagen van het jaar, zeker als deze vrij onverwacht aanbreken. Wat er ook op de planning stond om die dag te eten verdwijnt nog even in de koelkast of vriezer. Naarmate de dag zonniger verloopt, zie je mensen elkaar aan gaan kijken. ‘Zullen we anders de BBQ eens aansteken vanavond?’. De run op slagers en supermarkten is wat erop volgt. Iedereen is massaal op zoek naar vlees voor op de BBQ, en stokbrood voor erbij, en dat zie je terug in de winkelmandjes.

Dit soort spontane BBQ’s zijn vaak het best geschikt voor wat makkelijker vlees, dat snel gaar is. Je komt tenslotte pas in de loop van de dag op het idee, en hebt geen tijd meer om de boel uitgebreid voor te gaan bereiden. Een perfect moment om lekkere hamburgers, kip en worstjes op de BBQ te leggen, zodat je er snel van kunt genieten.

De goed voorbereide BBQ

Naast deze spontane BBQ’s op zonnige dagen, zijn er natuurlijk ook momenten waarop we er al wat langer van tevoren voor kiezen om de BBQ te gaan gebruiken.  En dat worden ook steeds vaker de momenten waarop we aan de slag gaan met bijzonder vlees dat lang, soms wel uren, moet garen.

Grote stukken vlees, om met alle aanwezigen te delen. Vlees als brisket, dat niet eenvoudig te bereiden is, en vooral geschikt is voor de wat meer gevorderde BBQ-kok. Hier draait het om precies de juiste temperatuur, genoeg geduld en de juiste manier van aansnijden. Iets waar je rustig de tijd voor moet nemen, maar waarvan je daarna ook echt kunt genieten. Wat leg jij dit jaar op de BBQ?

Aanbevolen Artikelen