4 punten waar je je werk-outfit op moet baseren

Wat draag je naar je werk? De kans is groot dat je er waarschijnlijk niet veel aandacht aan schenkt, omdat je in een zogenaamde garderobe-routine bent beland. Natuurlijk, als je Steve Jobs bent, heb je misschien een werkuniform gecreëerd dat altijd hetzelfde is. Tegelijkertijd besteden veel vrouwen wel veel aandacht aan hun dameskleding.

Veel mannen kleden zich ‘s ochtends echter wél aan met persoonlijke smaak en de nieuwste modetrends in het achterhoofd. Immers, je kleding weerspiegelt je persoonlijkheid voor de rest van de wereld. Maar als het op werk aankomt, zijn er enkele andere overwegingen om in gedachten te houden.

Allereerst: je functie

Werken draait om het kunnen klaren van een klus. Dat betekent dat in een perfecte wereld je kleding je moet helpen met je werk in plaats van je te hinderen.

Neem bijvoorbeeld militair personeel. Hun baan vereist veel tactische uitrusting, handschoenen en militaire gevechtslaarzen. Hetzelfde geldt voor politieagenten en brandweerlieden. Als ze waarschijnlijk niet zijn uitgerust, kan dit leiden tot ernstige gevolgen voor het werk. Hun kleding en accessoires helpen ook door te geven dat ze gezaghebbende figuren zijn, die in hun werk worden gebruikt.

Hoewel de meeste scenario’s niet zo extreem zijn, is het concept hetzelfde voor alle taken. De hoogste prioriteit is om de klus te klaren en het veilig te doen. Als je je aankleedt om naar je werk te gaan, moet je je kleden voor de gelegenheid.

Comfortniveau

Dit speelt in hoge mate in op functionaliteit, maar comfort is belangrijk voor je eigen welzijn. Als je kleding ongemakkelijk zit, wordt het een afleiding. Ook als je je ongemakkelijk voelt, heeft niemand wat aan je als je een goede indruk wilt maken. Een comfortabel en mooi overhemd kopen is dan ook een must in zakelijke settings.

Pasvorm en materiaalkeuze zijn beide belangrijk in termen van comfort. Kleding moet aangetrokken kunnen worden zonder te strak te zijn. Je zal ook moeten opletten voor materialen die niet lekker zitten of niet goed kunnen ademen. Synthetische materialen hebben de neiging om warmte vast te houden, wat kan leiden tot gevreesde zweetvlekken als de stress op het werk inzakt. Je kan beter vasthouden aan natuurlijke materialen zoals katoen en linnen.

Werkomgeving

Zo veel als mode een persoonlijke keuze is, op de werkplek geldt ook wat andere mensen dragen. Bovendien kan je bedrijf onuitgesproken (of gevestigde) normen voor werkkleding hebben.

Volg altijd de richtlijnen voor kledingvoorschriften. Het is een kwestie van respect voor je werkgever. Als je een enorm probleem hebt, ga dan op zoek naar een andere baan of bedenk manieren waarop ze de regels een beetje kunnen oprekken, zodat werknemers wat meer vrijheid hebben.

Als uw kleding vergelijkbaar is met je collega’s, kan deze een directe verbinding tot stand brengen. Dus als je een promotie wilt, begin dan eens met het bekijken wat je managers dragen tijdens het werk. In de meeste werkomgevingen is conservatief en professioneel de juiste keuze. Het toevoegen van een klein beetje persoonlijkheid aan het uiterlijk is echter nooit een slechte keuze. Het dragen van schoenen in een onverwachte kleur of een gedurfde stropdas kan je helpen op te vallen zonder ‘vervelend’ te zijn.

Je gevoel

Wat je draagt kan van invloed zijn op je zelfvertrouwen. Als je het gevoel hebt dat je er goed uitziet in wat je draagt, krijg je een zelfvertrouwen boost. En een boost in zelfvertrouwen kan je succes op het werk vergroten.

Mensen met meer zelfvertrouwen presteren beter, nemen meer initiatief, pleiten voor zichzelf en zijn effectieve besluitvormers. Vertrouwen is een kwestie van weten waar je goed in bent en handelen op een manier die vertrouwen uitstraalt zonder arrogantie. Een van de gemakkelijkste manieren om dat te doen is je op je best te kleden. Succes!

Aanbevolen Artikelen