Hoe kies jij je wijn uit?

Drink je graag wijn? Dan kunnen er allerlei verschillende manieren zijn waarop je bepaalt welke wijn dit keer in jouw glas belandt, of welke fles je dit keer eens zal kopen. Misschien denk je er nooit echt bewust over na, of misschien ook wel, en kies je iedere wijn die je drinkt juist heel bewust en zorgvuldig uit. Waar laat jij je door beïnvloeden bij het wijn kopen?

Je kiest voor iets bekends

Veel mensen hebben de neiging om voor een wijn te gaan die voor hen iets bekends heeft. Dat moet je echter wel vrij ruim opvatten. Het kan inderdaad gaan om precies dezelfde wijn die je al eerder hebt gedronken, omdat je deze zo lekker vond, en waarom zou je dan iets anders kiezen? Maar het kan ook gaan om een exemplaar dat op een bepaalde manier overeenkomsten heeft met een wijn die je lekker vindt. Je kiest bijvoorbeeld altijd een witte wijn, of juist een rode, afhankelijk van wat je voorkeur heeft. Of je kiest meestal voor een wijn uit een bepaalde streek, zodat er iets bekends in de smaak zit, al kan de verdere invulling heel anders zijn. Altijd een wijn van hetzelfde druivenras, dat zie je ook vaak gebeuren. Vaak soms zelfs onbewust, omdat je denkt precies dezelfde wijn te nemen als je al eerder dronk. Omdat niet iedereen altijd doorheeft dat een wijn van dezelfde druif, en met grotendeels dezelfde naam, die uit een andere streek of een ander land komt heel anders kan smaken, kan dat nog wel eens tot verrassingen leiden, zoals bij een Sauvignon blanc. Ook hier geldt echter wel dat je altijd wel iets bekends zal proeven in de wijn, het is en blijft tenslotte hetzelfde druivenras.

Je laat je adviseren door anderen

Veel mensen laten zich ook adviseren door anderen als ze een wijn willen kopen. Dat kan door vrienden of familieleden zijn, die een lekkere wijn aanraden. Risico hiervan is wel dat smaken kunnen verschillen, en de wijn die zij zo lekker vonden bij jou natuurlijk een stuk minder in de smaak kan vallen. Je laten adviseren door experts van wijnwinkels of in restaurants, dat kan natuurlijk ook. Zij kunnen een wijn vaak goed objectief beoordelen, en goed inschatten of deze past bij wat jij lekker vindt.

Je probeert steeds wat nieuws

Heb je een brede smaak en houd je van afwisseling? Dan kies je een wijn misschien wel uit op een heel andere manier. Je wilt zoveel mogelijk smaken ervaren in het leven, en kiest iedere keer juist voor een wijn die je nog niet eerder dronk. Een leuke manier om heel veel wijnen te leren kennen, en je steeds weer te laten verrassen.

Aanbevolen Artikelen