Waar moet je op letten bij het afsluiten van een private leasecontract?

Heb je een auto waar je graag in wilt rijden, maar heb je het geld niet om hem te kopen? Dan kun je hem leasen. Je betaalt dan een vast bedrag per maand aan de leasemaatschappij. Zaken als een allrisk verzekering, wegenbelasting, onderhoud en reparatie zijn bij de prijs inbegrepen. Lijkt dit je wel wat? Sluit dan niet direct een private leasecontract af. Je moet namelijk op een aantal zaken letten. Wij zetten hier de belangrijkste op een rijtje.

Looptijd

Wie denkt dat een private leasecontract altijd hetzelfde is, heeft het mis. Je bepaalt in grote lijnen namelijk zelf hoe jouw contract eruit komt te zien. Eén van de zaken waar je invloed op hebt is de looptijd. Bij veel leasemaatschappijen heeft een contract een minimale looptijd van 12 maanden en een maximale looptijd van 60 maanden. Verder kun je ook kiezen voor 24, 36 of 48 maanden. Veel mensen kiezen standaard voor de maximale looptijd, omdat dit resulteert in de laagste maandlasten. Toch is de maximale looptijd financieel gezien lang niet altijd de beste keuze. Zoek daarom uit wat voor jou het meest interessant is.

Kilometrage

Bij het afsluiten van een leasecontract spreek je niet alleen een looptijd af met de leasemaatschappij, maar ook een kilometrage. Dit is het aantal kilometers dat je per jaar mag rijden met jouw private lease auto. Bij de meeste leasemaatschappijen kun je uit vaste bundels kiezen. Ook hier geldt weer dat je goed na moet denken over jouw keuze. Kies je een te kleine bundel? Dan moet je aan het einde van het jaar bijbetalen. Per te veel gereden kilometer betaal je vaak een aanzienlijk bedrag, waardoor de kosten flink op kunnen lopen. Kijk er niet raar van op als je onderaan de streep meer kwijt bent dan wanneer je voor een grotere bundel zou kiezen.

BKR-registratie

Lease je een auto bij een leasemaatschappij met het Keurmerk Private Lease? Dan word je na het afsluiten van een leasecontract geregistreerd bij Bureau Krediet Registratie (BKR). Dit komt doordat een leasecontract als lening wordt beschouwd. Hierdoor kan een auto lease privé problemen opleveren als je binnenkort een hypotheek of andere lening af wilt sluiten. Een geldverstrekker kijkt namelijk eerst of je een BKR-registratie hebt voordat zij jou geld lenen. Blijkt dit het geval te zijn? Dan kun je minder lenen.

Voorwaarden

Tot slot raden wij je ook aan naar de voorwaarden te kijken voordat je een private leasecontract afsluit. Helaas zijn er veel mensen die blind akkoord gaan met de voorwaarden. Wanneer je dit doet, kom je achteraf mogelijk voor verrassingen te staan. Zo blijkt misschien dat je minder makkelijk onder het contract uit komt dan gedacht als je vroegtijdig op wilt zeggen. Lees de voorwaarden daarom eerst goed door voordat je tekent.

Aanbevolen Artikelen