3 zaken om rekening mee te houden bij het kopen van een nieuwe winterjas

Telkens als het koude winterweer opkomt, word ik herinnerd aan het belang van het dragen van een winterjas van hoge kwaliteit.

De reden hiervoor is dat je, om voorbereid te zijn op elk soort weer of noodsituatie die zich tijdens deze koudere maanden kan voordoen, écht de juiste uitrusting moet hebben. En gewoon omdat ik een ontzettende kouwkleum ben.

Hoewel er veel producten op de markt zijn die je tijdens deze seizoenen warm en droog kunnen helpen houden, is één ding dat nooit over het hoofd gezien mag worden: je winterjas. Goede jassen houden niet alleen de koude lucht buiten, maar bieden ook bescherming tegen gure wind en neerslag, dus is het belangrijk te investeren in een exemplaar met een passend gewicht, om in alle soorten omstandigheden maximale warmte en comfort te garanderen. Hier zijn 3 dingen waar je op moet letten als je een nieuwe winterjas koopt!

1) Investeer in een jas van hoge kwaliteit.

Niet alle jassen worden hetzelfde gemaakt. Hoewel lichtere jassen goed werken in milde klimaten, moet je, als je ergens woont waar de temperaturen de neiging hebben onder het vriespunt te dalen, of als je een hekel hebt aan kou zoals ik, investeren in een jas van hoge kwaliteit die tegen ruigere omstandigheden bestand is. Een goede optie is er een met een zwaar isolerend vermogen, dat helpt warmte vast te houden en koude lucht buiten te houden, zodat je het zelfs tijdens de koudste dagen warm genoeg zult hebben. Bedenk ook dat je jas een passende waterdichtheid moet hebben, vooral als het waarschijnlijk gaat regenen of sneeuwen. Als er neerslag naar beneden komt terwijl je je jas draagt, kunnen de naden ervan beginnen te lekken waardoor vocht in de buitenkant komt, wat kan leiden tot mogelijk ongemak of erger – onderkoeling. Hoewel hogere kwaliteit jassen vaak duurder zijn, gaan ze langer mee en kunnen ze je helpen warm te blijven in zelfs het meest frigide weer.

2) Kies een jas die waterafstotend of waterdicht is

Zoals hierboven vermeld is het belangrijk dat je jas tegen vocht beschermt, want als de naden water kunnen opnemen, zal water in de stof sijpelen, wat over het geheel genomen tot een oncomfortabele ervaring kan leiden. Waterbestendige jassen hebben over het algemeen duurzame polyester shell stoffen die neerslag afstoten en toch luchtcirculatie toelaten – dit betekent dat, hoewel deze jassen op het eerste gezicht minder stijlvol lijken, ze eigenlijk heel praktisch zijn! Als je liever een jas hebt die er zowel mooi uitziet als goed presteert, dan is investeren in goed materiaal een goede keuze. Kies bijvoorbeeld voor een waterdichte jas die van meer hoogwaardige materialen gemaakt is, zoals Gore-Tex of eVent, die beide extreem waterafstotend zijn.

3) Een goede pasvorm betekent dat je warm blijft!

Als het gaat om het vinden van de juiste winterjas, is pasvorm alles. Voor optimale warmte en comfort moet je jas iets groter zijn dan je maat, zodat je ruimte hebt om er laagjes onder te dragen. Zo kun je er een extra trui onder dragen als dat nodig is zonder je te beperkt in je bewegingsvrijheid te voelen. Plus, door een grotere maat te kiezen, heb je later minder kans dat je last krijgt van veren die door de naden steken! Je wilt ook slobberige of te strakke jassen vermijden, want die zullen niet zo goed warmte kunnen opvangen of die noodzakelijke isolatielaag tussen jou en de buitenlucht bieden. Bedenk ook dat als delen van je jas te strak zitten, je het eerder koud zult hebben op plaatsen waar minder ruimte is voor circulatie.

Aanbevolen Artikelen