Wanneer je een terrein gaat afzetten, wil jij ervan verzekerd zijn dat het hekwerk zal blijven staan. Om ervoor te zorgen dat ze overeind blijven, moet je nagaan of deze werfhekken bestand zijn tegen alle weerselementen. In dit artikel leggen we uit hoe je het omwaaien van bouwhekken kunt voorkomen.
Elementen
Voordat je aan de slag gaat, is het verstandig om naar de windbelasting van het bouwhek te kijken. Om deze belasting te kunnen bepalen, moet je naar de kracht kijken die de wind uitoefent op een constructie. Wanneer jij hiervan bewust bent, kun je vervolgens onderzoeken welke stappen je kunt zetten om jouw afrastering zo stabiel mogelijk te maken. Want waar moet je nu zoal op letten?
Beschutting
Van de omgeving tot aan het type hekwerk: diverse factoren hebben invloed op de windbelasting van het bouwhek. Allereerst speelt de omgeving een hele grote rol bij het berekenen van de windbelasting. Zo is bijvoorbeeld aan zee de wind veel krachtiger, terwijl in verstedelijkte gebieden bouwhekken veel beter beschut worden door de omliggende gebouwen.
Ondergrond
Wil je de kans op omwaaien beperken? Wanneer de ondergrond de plaatsing van schoorconstructies toelaat, kun je besluiten om het hekwerk te versterken met een simpele schoorconstructie. Deze schoren kun je met ballastvoeten plaatsen of met een grondpin bevestigen aan de grond.
Semipermanent
Het alternatief is om extra werfhekken dwars op de hekwerklijn te plaatsen of om de hekken semipermanent neer te zetten. Daarbij worden de hekken middels klemmen aan de palen gehangen en vervolgens in of op de ondergrond geplaatst.
Type hekwerk
Wanneer je het hekwerk van opzij bekijkt, kun je opmerken dat alle mazen een geheel zijn. Ze vormen samen een dichte wand die als een windvanger kan fungeren. Daardoor beïnvloeden zowel het type hek als de maaswijdte de windbelasting van het hekwerk. Wil je eenvoudig tot de juiste keuze komen? Via Werfhekken online kun je gemakkelijk hekwerken aanschaffen die aan alle vereisten voldoen!
Veilig & stevig
Materialen aan en op het hek hebben eveneens een groot effect op de stabiliteit en stevigheid van het hek. Het is daarom verstandig om het bouwhek van windvangende elementen te voorzien. Tevens kun je geluidsoverlast zo gemakkelijk voorkomen! In sommige regio’s is het echter verboden om extra windvangende elementen aan te brengen, behalve als je extra verstevigingsmiddelen als een schoorconstructie inzet .
Plaatsingswijze
De plaatsingswijze van het hekwerk is ook van invloed op de stabiliteit van het hek. Zo zijn haakse hekwerken – vergeleken met kaarsrechte hekken – veel minder gevoelig voor wind en weersinvloeden. Natuurlijk moet de omgeving dit natuurlijk wel toelaten. In veel stedelijke gebieden is het namelijk niet altijd mogelijk om deze hekwerken naar eigen inzicht te plaatsen.
Ga aan de slag, stroop je mouwen op en schaf veilige hekwerken aan voor jouw bouwproject!