Wat is een wallet en welke soorten zijn er?

Als je cryptocurrencies wilt aanschaffen dan zijn er een aantal dingen waarover je meer wilt weten. Je hebt bijvoorbeeld een wallet nodig en daarvan zijn er verschillende op de markt. In dit artikel vertellen we je er meer over.

Wat is een wallet?

Een wallet, bijvoorbeeld een Bitcoin wallet, is een portemonnee voor jouw cryptocurrencies. De wallet geeft toegang tot jouw eigen digitale tokens en munten die zich in de blockchain bevinden. Wanneer je aan de slag gaan met crypto’s ontvang je een private key én een public key. De private key zorgt ervoor dat je transacties kunt verzenden, welke ook gevalideerd worden. Als alles klopt dan worden de digitale valuta toegekend aan het adres van de public key. Dit laatste adres wordt vaak getoond op wallets. Wil je weten hoeveel cryptocurrencies er aan de public key gekoppeld zijn, dan dien je je private key in te voeren.

Hardware wallet

Een hardware wallet is een fysiek apparaat waarop je je cryptocurrencies op een veilige manier kunt bewaren. Ga je bijvoorbeeld Bitcoin kopen dan is dit wellicht een goede optie voor jou om deze op een veilige manier te kunnen bewaren. Je kunt hiermee ook crypto verzenden en ontvangen. De hardware wallet is de meest veilige manier omdat deze de private keys van de gebruiker offline bewaard, bijvoorbeeld op een USB stick. Op deze manier kun je hackers, malware en virussen buiten de deur houden. Als je een transactie wilt doen dan sluit je je hardware wallet aan op een computer of smartphone.

Software wallet

Er zijn drie soorten software wallets waarvan je gebruik kunt maken:

  • Mobiele wallets
    Je kunt deze mobiele applicaties overal gebruiken, echter er is vaak maar een beperkte opslag;
  • Desktop wallets
    Deze worden geïnstalleerd op een computer of laptop. Je kunt deze wallets alleen bereiken vanaf de plek waarop de geinstalleerd zijn. Ontvangen en verzenden gaat via het internet. Er is een risico om alles kwijt te raken als er een besmetting is in de computer of laptop, of als iemand probeert om je te hacken;
  • Online wallets
    Deze staat in de cloud en zijn toegankelijk vanaf iedere locatie. De private keys zijn in handen van een derde partij. Wel kwetsbaar als het gaat om diefstal en hacking.

Paper wallet

De paper wallet is een fysieke kopie, of een uitdraai van de private en public keys. Je kunt met die papier je crypto’s op een veilige en gebruiksvriendelijke manier beheren en transacties verifiëren. Deze opslagmogelijkheid is veilig, maar niet volledig bestand tegen beschadiging, kopiëren of diefstal. Indien je digitale valuta wilt opnemen of uitgeven dan scan je de QR-code en verplaats je alles gemakkelijk naar je software wallet. Berg je paper wallet altijd goed op, bijvoorbeeld in een kluis, om te voorkomen dat anderen ermee aan de haal kunnen gaan.

Aanbevolen Artikelen