Welke kleur auto past bij jou?

Onbewust bepalen kleuren hoe andere mensen ons zien. Dat deze wetenschap opgaat voor zaken als kleding, een bril en onze haarkleur klinkt vanzelfsprekend. Maar wist je dat zelfs de kleur van je auto wat zegt over je persoonlijkheid? Hier rekening mee houden bij het uitzoeken van een auto is dus geen gek idee. In deze blog hebben we de meest voorkomende auto kleuren voor je op een rijtje gezet. Bekijk jouw favoriete kleur en ontdek wat dit over jou zegt.

Wit

Van oudsher riepen Nederlanders dat je met een ‘witte’ zou blijven zitten. Je ziet immers sneller krassen of viezigheid op de lak zitten. Vandaag de dag maakt het voor de doorverkoopwaarde van de meeste modellen niet zoveel uit. Ga je een auto leasen? Dan speelt dit gegeven al helemaal geen rol. Maar wat ‘de kleur’ wit nou over een bestuurder zegt? Volgens de kleurenleer heeft deze persoon een extraverte persoonlijkheid en zoekt hij of zij naar status of nieuwe dingen om te bemachtigen.

Zwart

Al sinds het bestaan van auto’s is zwart een van de populairste kleuren. Voorheen omdat de kleurkeuze beperkt was, tegenwoordig omdat het kracht uitstraalt. Een zwarte auto past dan ook goed bij iemand die van elegantie houdt, niet vies is van hard werken en zelfverzekerdheid uitstraalt. Ook niet geheel onbelangrijk: over het algemeen blijven zwarte auto’s – net als grijze auto’s – meer waard. In de wereld van private lease komen zwarte auto’s dan ook veel voor.

Blauw

Steeds meer blauwe auto’s scheuren over de Nederlandse wegen. Ja, je leest het goed: scheuren. Uit Brits onderzoek is namelijk gebleken dat bestuurders van blauwe wagens het meest agressief rijden. Kun je je hier niet in vinden, maar gaat je voorkeur wel uit naar een blauwe auto? Andere theorieën stellen dat mensen die kiezen voor blauw vriendelijk, geduldig en helder communiceren.

Grijs

Grijs is de meest voorkomende auto kleur in Nederland. Best bijzonder, want in veel andere Europese landen gaat de voorkeur uit naar witte auto’s. Nederlanders staan niet bekend als grijze muizen, dus hier kan het niet liggen. Maar waaraan dan wel? Als we kleurentheorieën moeten geloven, staat grijs voor strak en georganiseerd. Ook termen als sober, pragmatisch en praktisch passeren de revue. Eigenlijk klinkt een voorkeur voor grijze auto’s dus best logisch.

Rood

Ben jij een vurig type in de goede zin van het woord? Dan is een rode auto wat voor jou. Jij bent actief, pakt dingen met beide handen aan en bent niet bang om risico’s te nemen. Ook sta je non-stop aan en vol energie weet je je door het verkeer te manoeuvreren. Wees je er wel van bewust dat een warme kleur als rood mensen sneller geprikkeld maakt. Dit komt door de activerende werking van de kleur. Hierdoor worden andere weggebruikers sneller boos of geïrriteerd.

 

Aanbevolen Artikelen