Voor je de weg op gaat: je auto verzekeren!

In Nederland is een autoverzekering verplicht. Deze moet je afsluiten voor je met de auto de openbare weg op gaat. Je auto verzekeren kost minder tijd dan je zou denken. Sterker nog: je kunt dit allemaal zelf regelen, gewoon online. Toch wil je niet over één nacht ijs gaan en is het wel belangrijk om je goed in te lezen in de verschillende mogelijkheden. Daarvoor hoef je niet ver te zoeken. De belangrijkste informatie zet ik hieronder voor je op een rijtje.

Je auto verzekeren, maar welke verzekering dan?

Op het gebied van autoverzekeringen heb je drie categorieën. Dat zijn de basisverzekeringen. Deze kunnen, optioneel, nog worden uitgebreid met verschillende aanvullingen. We kennen de volgende basisverzekeringen:

De WA verzekering

De WA verzekering (wettelijke aansprakelijkheid) is er vooral voor auto’s van 9 jaar en ouder. Deze verzekering is de meest basic verzekering van de verschillende autoverzekeringen. Je verzekert je met de WA verzekering tegen kosten door schade die jij, met je auto, toebrengt aan anderen en andermans eigendommen.

De WA+ verzekering

De WA+ verzekering is de meer uitgebreide “opvolger” van de WA verzekering. Deze verzekering is vooral geschikt voor auto’s van 6 tot 9 jaar oud. De extra’s van deze verzekering ten opzichte van de WA verzekering zijn:

  • je bent verzekerd tegen diefstal, brand- en ruitschade;
  • je bent verzekerd tegen schade na een aanrijding met een loslopend dier;
  • één jaar nieuwwaarderegeling.

Je ziet het: ook in de WA+ verzekering is de schade aan de eigen auto niet inbegrepen. Ook niet als je door gladheid van de weg raakt(!).

De All Risk verzekering

De All Risk verzekering is de verzekering die het meest gekozen wordt door eigenaren van nieuwe auto’s en auto’s tot ongeveer 6 jaar. Het is de meest uitgebreide basisverzekering en deze omvat al het bovenstaande én vergoedt ook de schade aan de eigen auto, bijvoorbeeld na een aanrijding.

Aanvullende verzekeringen zijn aan te raden

Net als dat je bij je zorgverzekering naast de basisverzekering nog een tandartsverzekering of een andere aanvullende verzekering kunt kiezen, is dat ook mogelijk bij het aangaan van een autoverzekering. Er zijn verschillende aanvullende verzekeringen die je zelf kunt kiezen, of juist niet.

  • Kies een inzittendenverzekering wanneer je ervoor wilt zorgen dat jij en je inzittenden verzekerd zijn van medische zorg na een ongeluk. Ook losse spullen, zoals een tas, een laptop en een camera, zijn bij deze verzekering inbegrepen.
  • Kies een accessoire-verzekering voor wanneer je je auto hebt gepimpt met hippe velgen of wanneer je een kinderstoel hebt geïnstalleerd. Deze verzekering is er dus voor verbeteringen die jij zelf hebt aangebracht aan je auto.
  • Een goede rechtshulpverzekering voor in het verkeer is goud waard. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Het kan iedereen gebeuren. Maar de afwikkeling van een ongeluk kan nog wel eens voor problemen zorgen. Door een rechtshulpverzekering af te sluiten weet je zeker dat ieder geschil in het verkeer op de juiste manier wordt afgehandeld.
  • Zonder pechhulp de weg op is vragen om problemen. Bij Univé kun je rekenen op goede pechhulp.
  • Wil je bij schade zelf kiezen naar welk schadebedrijf je gaat? Dan kun je kiezen voor de optie eigen keuze schadeherstelbedrijf.
  • Is je auto gloednieuw? Dan wil je bij een total loss zo snel mogelijk eenzelfde of vergelijkbaar exemplaar kunnen aanschaffen. Dit kan wanneer je kiest voor de optie aanschafwaarderegeling. Deze optie zorgt ervoor dat je tot 3 jaar de volledige aanschafwaarde tot een bepaald bedrag vergoed krijgt.

Bereken zelf je premie en sluit je verzekering online af. Dat is wel zo handig!

Aanbevolen Artikelen